PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT
ORGANIZATIA JUDETEANA BRAILA


Acasa Echipa Noutati Primari Actiuni Comunicate Contact

 • 4

  MOTIUNEA PSD

  Motiunea PSD...
 • 1

  CONSTRUCTIA PODULUI

  Constructia Podului
 • 2

  ABONAMENTE GRATUITE

  Abonamente gratuite ...
 • 3

  ASFALTAREA DRUMURILOR

  Asfaltarea Drumurilor ...

Untitled Document

Fermierii doresc un sprijin mai consistent din partea Guvernului
Agricultura are mare nevoie de programe pe termen mediu si lung
Consilier Judetean Nicu Nita

Desi ar trebui sa fie un domeniu national strategic coordonat de programe pe termen mediu si lung, agricultura a ajuns un capitol vizat doar in perioade electorale. Guvernul va incerca sa ne explice cat de greu le-a fost cu gestionarea sectorului agricol si ca nu au gasit sprijinul necesar la nivel administrativ si politic, dar ca el e dispus in continuare la eforturi majore pentru binele agricultorului roman, uitand de intarzierile cu care se dau subventiile, din care cauza agricultorul roman pierde aproximativ 25% datorita imprumuturilor bancare, a devalorizarii euro si a cresterii valorii celor necesare bunei desfasurari a practicilor agricole.
Suntem in Uniunea Europeana, insa, din pacate, am intrat fara a cunoaste profund regulile si fara sa negociem cu demnitate viitorul.
Trebuie sa spunem ca Uniunea Europeana este un spatiu de progres, insa este si un spatiu unde concurenta este extrem de dura, iar in acest sens agricultura romaneasca trebuie foarte bine organizata si structurata. Este nevoie de o sustinere mult mai consistenta a fermierilor si a industriei furnizoare de combustibili, ingrasaminte chimice si pesticide atat de necesare intr-o agricultura performanta.
Trebuie realizat si adoptat cat mai repede un program national agricol, unde sa fie luate si respectate masuri pe termen mediu si lung de sustinere viabila a tuturor sectoarelor din agricultura (viticultura, legumicultura, horticultura, zootehnie, reabilitarea sistemelor de irigatii), sa se renunte la impozitarea excesiva a masurilor de sprijin destinate agricultorilor. Sa se rezolve problema proprietatii, fara de care nu se pot intocmi strategii si programe pe termen lung, sa se revizuiasca legea calamitatilor naturale, sa creasca eficacitatea sistemului public de interventie, sa se armonizeze legea cu privire la fondurile structurale, debirocratizarea si eficientizarea sistemului de absorbtie a fondurilor europene.
Este necesar, mai mult ca niciodata, ca Guvernul sa ia masuri urgente pentru organizarea si functionarea unitatilor de cercetare stiintifica din agricultura, cercetare care poate sa dea un impuls necesar revigorarii agriculturii si, implicit a economiei nationale, economie care este dispusa, in continuare, la importul masiv de produse agroalimentare, intr-o tara cu un mare potential agricol.
Eforturile fermierilor trebuie sustinute prin politici adecvate si prin interventia oficiala la nivel comunitar de a se mentine in continuare forme de sprijin european.
Trebuie regandit mecanismul de eficientizare a activitatii A.P.I.A cu privire la efectuarea platilor directe si complementare.
Luarea deciziilor fara a avea la baza rapoarte, studii, analize stiintifice temeinic aprofundate va fi extrem de greu de corectat ulterior, lipsind fermierii romani de resurse financiare importante.
Reabilitarea sistemului de irigatii trebuie realizata prin intocmirea unei strategii nationale de combatere a secetei, care sa fie echilibrata si realista, in sensul de a sustine la nivelul optim necesarul de apa pentru dezvoltarea normala a plantelor cultivate. Schimbarile climatice, care afecteaza intreg Pamantul produc, inevitabil, efecte si in agricultura Romaniei, iar in absenta unei politici clare in domeniul irigatiilor, nu putem vorbi de productii sigure si de calitate.
Stimularea dezvoltarii sectorului zootehnic ofera un plus de stabilitate pentru economia nationala, reprezentand, totodata o garantie data fermierilor ca materia prima obtinuta are o piata de desfacere. Doar astfel se va opri degringolada preturilor produselor agricole de pe piata.
Garantarea veniturilor fermierilor contribuie implicit la dezvoltarea satului romanesc si la evitarea depopularii si saracirii acestuia.
La nivel guvernamental nu exista dialog. Se fac tot felul de proiecte, se emit si se impun ordonante, hotarari de guvern pentru anumite interese de grup, fara sa participe si producatorii. Vrem sa fim parteneri egali cu agricultorii din Europa iar activitatii patronale din agricultura trebuie sa i se acorde prioritate pentru demararea proiectelor propuse. Acest lucru il poate face din decembrie 2016 un guvern PSD.