PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT
ORGANIZATIA JUDETEANA BRAILA


Acasa Echipa Noutati Primari Actiuni Comunicate Contact

 • 4

  MOTIUNEA PSD

  Motiunea PSD...
 • 1

  CONSTRUCTIA PODULUI

  Constructia Podului
 • 2

  ABONAMENTE GRATUITE

  Abonamente gratuite ...
 • 3

  ASFALTAREA DRUMURILOR

  Asfaltarea Drumurilor ...


Senatorul PSD Ion Rotaru despre Programul ”Tomate romanești”

Senatorul Ion Rotaru este mulțumit de rezultatele programului “Tomate romanești”, lansat la inceputul anului 2017, pe care l-a caracterizat ca fiind un succes. Programul are ca scop stimularea producatorilor autohtoni in cultivarea legumelor deficitare, pe care Romania le importa masiv.

Senatorul PSD a precizat ca acesta a fost un program foarte apreciat de legumicultori, iar efectul a fost ca anul trecut, piața a fost alimentata in extrasezon cu peste 50.000 de tone de roșii: “Dupa o analiza facuta la Ministerul Agriculturii, s-a constatat ca programul <<Tomate Romanești>> a avut succes. Daca anul trecut am avut un numar de peste 9.500 de fermieri care au apelat la aceasta forma de sprijin, incepand cu 2018 numarul acestora a crescut cu circa 15%. Sunt peste 11.000, in acest moment. Anul trecut au fost alocate sume de peste 28,5 milioane euro pentru acest sprijin și s-a generat o creștere cu 1.000 ha a suprafețelor cultivate cu legume și un spor de producție de peste 50.000 tone de tomate romanești, care s-au regasit, intr-un fel sau altul, pe piața”.

Senatorul Ion Rotaru a vorbit și despre Programul de sprijinire a crescatorilor de oi: ”Continua programul de sprijinire a crescatorilor de oi, in ideea in care acel leu pentru kilogramul de lana se acorda in continuare. Anul trecut au fost colectate peste 25.000 tone de lana. Aceasta, de regula, nu era valorificata in niciun fel și de multe ori era pur și simplu arsa. Așteptarile in acest an sunt sa se ajunga la circa 35.000 – 37.000 tone de lana colectata. Un numar de peste 32.000 solicitanți s-au inscris pentru a apela la aceasta forma de sprijin”.

 


Deputatul PSD Nicu Niță despre Programul de spirijin pentru crescătorii de porci din rasele Mangalița și Bazna

Crescătorii de porci din rasele Mangalița și Bazna pot beneficia în perioada 2018-2020 de o schemă de sprijin financiar  în vederea producerii cărnii de porc, pentru creșterea, îngrășarea și livrarea porcilor către un procesator sau o altă persoană juridică.

Este un program prin intermediul căruia crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița vor primi gratuit un număr par de purcei – cel puțin 2 și cel mult 10 - pentru creștere, îngrășare și livrare către un procesator cu care au încheiat un contract. Practic, ajutorul de minimis reprezintă numărul de purcei primiți cu titlu gratuit de către fermierul respectiv, iar valoarea acestuia este de 250 lei/animal. Purcelușii din rasele Bazna și Mangalița, în greutate de 15-20 kg, pot fi luați de la diverse ferme, după care îi crești și ești obligat să livrezi cel puțin jumătate dintre ei la procesatorul de unde i-ai luat sau la altă firmă cu care ai încheiat contract, la o greutate în viu de cel puțin 130 kg/animal. Aceste rase de porc au o carne bună, care nu are colesterol, sunt mai bune ca porcii vietnamezi. Eu am avut porci vietnamezi și pot să vă spun ca aceștia creșteau greu, nu depășeau 70 kg. Chiar vreau să iau și eu niște porci din rasa Mangalița. Deci acesta e un program foarte bun și din câte am înțeles, sunt deja foarte multe solicitări de porci din aceste două rase”, a declarat deputatul PSD Nicu Niță.


Nicu Nita: “Programul PSD prevede ca in judetul Braila sa fie reabilitate anual cel putin 150 km de drum judetean” Consilierul judetean Nicu Nita, candidat al PSD Braila la Camera Deputatilor, precizeaza ca dezvoltarea regionala echilibrata, eliminarea decalajelor si un sistem eficient de gestionare a tuturor drumurilor nationale sunt esentiale pentru dezvoltarea transportului rutier la un nivel de accesibilitate si siguranta corespunzator, atat din punct de vedere calitativ, cat si cantitativ. Nicu Nita declara ca PSD sustine dezvoltarea infrastructurii de transport rutier, constructia unei retele eficiente de autostrazi, drumuri expres, sosele, care sa poata face legatura intre regiunile Romaniei si intre Romania si alte tari. Pentru judetul Braila, aceasta va insemna „implementarea masurilor cuprinse in Master Planul de Transport, respectiv pentru dezvoltarea si modernizarea drumurilor Braila – Buzau, Braila – Focsani, Braila – Tulcea – Constanta, inclusiv prin construirea podului peste Dunare. De asemenea, programul PSD privind infrastructura de transport vizeaza masuri pentru integrarea zonelor periurbane pana la limita de acces in marile orase, caile de acces efectiv in interiorul acestora, precum si modernizarea strazilor din toate localitatile. Astfel, municipiul Braila va dezvolta un amplu proces de asfaltare a tuturor strazilor din cartierele orasului, dar si de reabilitare si modernizare a principalelor artere de acces in municipiu (Calea Galati, Ramnicu Sarat, Soseaua Focsani, Soseaua Baldovinesti, trecere bac Smardan), program inceput in timpul guvernarii PSD (asa numita ordonanta Dragnea). Programe similare vor dezvolta, cu ajutorul Consiliului Judetean, orasele si comunele din judetul nostru. Aceste masuri vor conduce si la integrarea zonelor mai putin dezvoltate prin accesul mai usor catre zonele dezvoltate economic, catre spatiile in care isi desfasoara activitatea diverse institutii ale statului, dar si acolo unde se afla scoli, spitale, spatii comerciale, terminale de transport, etc. Prin accesarea finantarii pe programul european 2014 – 2020, in judetul Braila se va reabilita si moderniza integral drumul judetean care uneste DN23 cu DN 21, respectiv pe relatia Gulianca – Racovita – Gradistea – Sutesti – Ianca – Bordei Verde – Viziru. De asemenea, vor fi reabilitate anual minim 150 km de drum judetean, ceea ce va permite un acces rapid catre drumurile nationale si autostrazi si implicit, catre intreaga tara. Cu o guvernare PSD, judetul Braila se va prezenta in 2020 cu o infrastructura moderna, care sa poata satisface necesitatile de transport ale brailenilor si ale celor care tranziteaza judetul nostru”.

Fiecare judet trebuie sa aiba cel putin un incubator de afaceri

Florin Mircea, candidat la Camera Deputatilor din partea PSD Braila, declara ca sprijinirea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) reprezinta o prioritate pentru PSD. El sustine ca sectorul amintit este un contributor de importanta strategica la cresterea economica si crearea de locuri de munca si ca atare, trebuie sa beneficieze din partea statului de politici publice ce vizeaza o reglementare inteligenta, o consultare sistematica cu organizatiile reprezentative, un sistem fiscal atractiv, cresterea accesului la finantare, simplificarea procedurilor si debirocratizare pentru micii intreprinzatori: „Partidul Social Democrat isi propune, in acest sens, ca in perioada 2016-2020 sa fie sustinute 40.000 de noi initiative de afaceri – denumite start-up-uri. Acestea vor fi sprijinite de catre stat prin: simplificarea procedurilor pentru infiintarea firmei – 1 zi infiintare,  1 leu capital social, dar si prin oferirea unui cont bancar si a unei semnaturi electronice gratuite. Pentru cresterea competitivitatii acestora, fiecare start-up va fi sprijinit cu cate 200.000 lei/proiect, iar depunerea si aprobarea proiectului va dura o singura zi.

Avand in vedere specificul judetului nostru, vor fi sprijinite start-up-uri in agricultura, pescuit, mobila, turism si eco-turism, sanatate, dar si alte domenii conexe, identificate in Strategia Nationala pentru Competitivitate 2014-2020.

Cum se vor face acestea?

*Functionarea minim a unui incubator de afaceri in fiecare judet.

De mentionat este ca in prezent, prin implicare personala, municipiul Braila are aprobata infiintarea unui incubator de afaceri.

*Incurajarea elevilor de a urma cursurile unui liceu cu profil/specializare in domeniu antreprenorial; astfel de licee se vor infiinta in fiecare judet.

Prin proiectul Start-up  se urmareste cresterea, pana in 2020, cu 20% a numarului de firme in Romania si  crearea a 60.000  de noi locuri de munca”.


Senator Ion Rotaru: “E nevoie de un Cod economic şi de un Cod administrativ”
Senatorul PSD Ion Rotaru a declarat  in cadrul conferintei de presa a PSD ca Romania are nevoie de un Cod economic şi de unul administrativ, pentru a aduce toata legislaţia economica şi administrativa la acelaşi numitor comun.
„Este nevoie de un Cod economic, care sa cupleze Codul Fiscal, Codul deprocedura fiscala, tot ceea ce inseamna legislaţie in materie, cum enevoie şi de Cod administrativ, care sa genereze o idee unitara privind Legea aleşilor locali, a funcţionarului public, a administraţiei locale, a administraţiei centrale. Trebuie sa avem o concepţie relativ unitara despre ceea ce inseamna mediul de afaceri, fiscalitate, zona administrativa. Unul din obiectivele mele, ca viitor parlamentar, este sa ajungem pe o formula in care comprimam foarte multe legi, sa eliminam ceea ce este de eliminat din legislaţie şi sa le aducem la acelaşi numitor”, a declarat senatorul Ion Rotaru.
Acesta a mai precizat ca, dupa Revoluţia din 1989 şi pana in prezent, au fost elaborate vreo 50-60 de mii de acte normative. „Pentru incompatibilitaţi avem, de exemplu, prevederi in vreo 40-50 de acte normative, unele din ele fiind chiar relativ contradictorii”, a mai spus senatorul Rotaru.


Programul PSD pentru agricultura
Obiectivele programului PSD in agricultura  sunt  hrana sanatoasa pentru romani, protejarea fermierilor nostri, angajarea tinerilor in agricultura cu un salariu bun, cresterea exporturilor. Agricultura sa redevina unul din motoarele economice, unul din marile motoare de crestere din Romania.
Chiar daca adversarii nostri politici continua sa atace programul PSD privind agricultura, noi indraznim sa credem in continuare in potentialul agricol al tarii, in fermierii romani si capacitatea lor de a produce hrana mai buna, mai sanatoasa pentru noi si copii nostri.
Ne dorim ca legumele din bazinul Jirlau – Galbenu – Visani, renumite pentru calitatea lor, sa ajunga pe mesele romanilor inaintea celor din import.
De aceea ne-am propus realizarea unor depozite care sa permita mentinerea acestora in cele mai bune conditii pentru a putea fi comercializate. De asemenea, realizarea unor fabrici pentru procesarea legumelor si de ce nu a fructelor din zona Insuratei si nu numai, vor contribui pe langa o valorificare superioara a productiei la crearea unor locuri de munca permanente, de care zona agricola are atata nevoie.
Pentru ca Braila ramane un important centru agricol si pentru ca brailenii au fost dintotdeauna oameni ce si-au iubit pamantul care la randul sau i-a hranit pe ei si o mare parte a tarii.
Nita Nicu
Consilier Judetean


Familia şi copiii, in centrul atenţiei PSD

Misiunea principala asumata de Partidul Social Democrat prin Programul de Guvernare 2017 – 2020, este aceea de a asigura un parcurs constant catre imbunataţirea nivelului de trai al populaţiei, care va avea ca rezultat intarirea coeziunii sociale şi nivelarea decalajelor fata de statele dezvoltate ale U.E”, declara viceprimarul Doiniţa Ciocan, numarul 2 pe lista PSD Braila pentru Senatul Romaniei.
Sursa citata susţine ca prin programul de guvernare PSD şi-a propus  modernizarea sistemului de asistenţa sociala prin transformarea acestuia dintr-un sistem pasiv in unul proactiv, respectiv trecerea de la un sistem bazat pe beneficii la unul axat pe servicii”.

Cum?
„PSD vrea sa puna accentul pe masurile de protecţie sociala in jurul securizarii familiei. Prin aceste masuri va creşte gradul de securitate sociala, dar şi a responsabilizarii individuale, printr-o politica sociala centrata pe copil şi familie, pe eliminarea inechitaţilor dintre femei şi barbaţi, masuri bazate pe un sistem integrat de servicii şi prestaţii sociale”, este raspunsul viceprimarului Doiniţa Ciocan. Sursa citata detaliaza şi care sunt masurile concrete propuse de PSD:
# Dezvoltarea sistemului de servicii sociale destinate familiilor cu copii şi stimularea reintoarcerii pe piaţa muncii a parinţilor prin construirea anual a 150 de creşe şi gradiniţe – 3 noi astfel de creşe vor fi şi in Municipiul Braila -, dezvoltarea reţelei de servicii de ingrijire dar şi prin asigurarea serviciilor de consiliere in general şi a celor de consiliere familiala – de ex. „Şcoala Parinţilor” – in cadrul serviciilor publice de asistenţa sociala de la nivelul primariilor;
# Promovarea unor mecanisme de sprijin al parinţilor şi de asigurare a unui echilibru intre viaţa de familie şi cea profesionala prin dezvoltarea serviciilor educaţionale şi de supraveghere din invaţamantul preşcolar sau de ingrijire prin programe after – school, standardizarea calitaţii in domeniul ingrijirii pe timp de zi a copiilor, in sistem integrat de ingrijire şi educare, in creşe, servicii de zi şi bone acreditate şi calificate, sistem de monitorizare pentru asigurarea calitaţii acestor servicii;
# Introducerea Programului “Prima chirie” prin opţiunea de susţinere a chiriilor pentru familiile cu venituri sub 5.000 lei / luna. Subvenţionarea chiriei şi utilitaţilor reprezentand 75% din costul acestora, dar nu mai mult de 900 de lei pentru fiecare angajat care işi gaseşte un loc de munca la o distanţa de 50 de km faţa de locul de reşedinţa, anual din 2017;
# Elaborarea şi implementarea in perioada 2018 – 2020, in parteneriat stat – asociaţii de familii, a unui plan pentru construcţia şi utilizarea eficienta de locuinţe sociale destinate familiilor dezavantajate (fara adapost, avand printre membri persoane cu dizabilitaţi etc), inclusiv valorificarea locuinţelor abandonate;
# Încurajarea incheierii de contracte de munca cu timp flexibil şi a tele-muncii pentru parinţi (munca la distanţa);
# Programul Centre pentru familie – infiinţarea a 42 de centre special amenajate cu servicii diverse, flexibile, dedicate şi personalizate, unde exista posibilitatea lasarii copilului mic in grija specializata, pe perioade scurte, pentru ca parinţii sa poata realiza activitaţi strict necesare şi urgente.

Respect şi demnitate pentru femei
Egalitatea de gen reprezinta un domeniu prioritar in modelul social pe care il propune PSD. Susţin, alaturi de colegele din PSD promovarea unui set de prevederi legale antidiscriminare, pentru a creşte eficienţa lor, inclusiv prin parteneriate cu organizaţiile neguvernamentale specializate şi cu alte componente ale societaţii civile. Doar astfel Romania va da un semnal ferm privind determinarea sa de a lupta cu fenomentul violenţei impotriva femeilor”, declara Doiniţa Ciocan.
Propunerile PSD in acest domeniu se refera la :
» Formarea unei reţele naţionale de experţi in domeniul egalitaţii de şanse;
» Eliminarea progresiva cu 2% in fiecare an a diferenţelor salariale intre femei şi barbaţi pe piaţa muncii, va contribui la crearea unei societaţi mai echitabile şi mai egalitare, la asigurarea unor locuri de munca de calitate, la evitarea litigiilor şi plangerilor, la creşterea economica, diminuarea inechitaţilor, creşterea ratei ocuparii femeilor pe piaţa muncii şi va imbunataţi condiţia familiei;
» Program naţional – cu sursa europeana de finanţare - pentru combaterea violenţei impotriva femeilor şi a violenţei domestice;
Consider ca in acest program naţional masurile ce vor viza includerea in programa şcolara a noţiunii de violenţa de gen şi a perspectivei de gen dar si a infiinţarii de echipe specializate de intervenţie la nivel judeţean in domeniul violenţei in familie sunt deosebit de importante pe termen lung”, este opinia candidatului la Senat

Investiţia in copii – investiţia in viitor
Sursa citata precizeaza ca masurile din domeniul asistenţei sociale vor trebui realizate in stransa legatura cu celelalte masuri privind ocuparea, sanatatea, educaţia, spaţiul de locuit, obiectivul general fiind acela de creştere a calitaţii vieţii cetaţenilor şi, prin aceasta, a unei societaţi incluzive.
Care sunt aceste masuri? Raspunde tot Doiniţa Ciocan:
» Creşterea gradului de acoperire a serviciilor la nivel local. Ne propunem ca pana in 2020 copiii sa aiba asigurat accesul la servicii, in primul rand, la celeeducaţionale, de sanatate şi sociale. Serviciile integrate infiinţate la nivelul primariilor vor constitui o prioritate astfel incat copiii vulnerabili sa fie identificaţi precoce, iar intervenţia sa se faca rapid;
» Dezinstituţionalizarea şi tranziţia catre ingrijirea in comunitate: pe parcursul a 4 ani,7000 copii vor beneficia de astfel de servicii
» Un pachet minim de servicii sociale, care va cuprinde asistenţa sociala, medicala şi educaţionala pentru copii din familiile cu risc de saracie sau excluziune sociala şi copii ai caror parinţi sunt plecaţi la munca in strainatate; pana in anul 2020, 250.000 copii vor beneficia de astfel de servicii cu finanţare de la bugetul de stat;
» infiinţarea, in urmatorii 4 ani, cu finanţare din fonduri europene, a 8 centre regionale specializate pentru asistarea copiilor cu tulburari de comportament.

Creşterea natalitaţii
Scaderea natalitaţii in perioada post-decembrista este un fenomen ingrijorator care ar trebui sa fie in atenţia tuturor partidelor politice. Despre  politica PSD in aceasta direcţie vine cu detalii viceprimarul Doiniţa Ciocan: “ Astfel, potrivit sursei citate, PSD propune un set de masuri care se refera la:
» majorarea indemnizatiilor lunare acordate pe perioada concediului de maternitate la nivelul salariului avut inainte de intrarea in concediu,
» reducerea varstei de pensionare cu cate 2 ani pentru fiecare copil, pentru mamele cu cel puţin 3 copii,
» cresterea cuantumului stimulentului de reinsertie pana la terminarea perioadei de ingrijire a copilului de la 500 la 650 lei,
» servicii medicale gratuite pentru tratamentele de infertilitate, garantarea gratuitaţii tuturor analizelor necesare femeilor insarcinate;

„Toate aceste masuri pe care PSD le propune pentru perioada imediat urmatoare vin in sprijinul familiilor şi a persoanelor care ingrijesc copii, astfel incat sa se asigure condiţiile de baza necesare pentru stabilitatea familiei şi bunastarea membrilor sai, şi in final, bunastarea societaţii in ansamblul ei”, incheie Doiniţa Ciocan prezentarea acestui capitol important din programul social al PSD.


Taxe şi impozite mai mici, venituri şi pensii mai mari

PSD işi propune un plan ambiţios ce cuprinde masuri care vizeaza reducerea impozitelor şi a contribuţiilor datorate catre stat de angajatori, creşterea salariilor şi a pensiilor astfel incat tot mai mulţi romani sa se bucure de un nivel de trai mai bun. Relaxarea fiscala va avea ca efect creşterea numarului de locuri de munca mai bine platite şi va constitui un sprijin pentru antreprenorii romani care vor beneficia de creşterea economica prognozata, explica senatorul PSD Ion Rotaru.

Concret, ce presupune relaxarea fiscala?
Programul economic elaborat de PSD prevede reducerea CAS cu 1,3 procente de la 26,3% la 25% şi reducerea CASS cu 0,7 procente de la 10,7% la 10% pana la 1 ianuarie 2018. Aceste reduceri de contribuţii sociale se vor aplica diferenţiat pentru salariaţii incadraţi in grupa I de munca şi pentru cei incadraţi in grupa a II-a de munca. Astfel, pentru grupa I de munca, contribuţia se reduce de la 31,3% la 29%, iar pentru grupa a II-a, contribuţia se va reduce de la 36,3% la 33%. De asemenea vor fi eliminate 4 din 6 contribuţii salariale. Este vorba despre contribuţiile pentru şomaj, concedii, creanţe salariale şi risc de accidente care vor disparea.

Reduceri de impozite

Masurile de relaxare fiscala pentru cei care presteaza activitaţi independente constau in:

 1. reducerea impozitului pe venit de la 16% la 0% pana la 1 ianuarie 2018 pentru cei ce obţin din activitaţi independente venituri mai mici sau egale cu 24.000 de lei pe an, iar pentru cei ale caror venituri depaşesc 24.000 de lei, impozitul se va reduce la 10%
 2. reducerea contribuţiilor de CAS şi CASS pana la 0% la 1 ianuarie 2018 pentru cei ce obţin venituri din activitaţi independente
 3. reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% şi reducerea CASS de la 5,5% la 0% pana la 1 ianuarie 2018 pentru cei ce obţin venituri din chirii, arenda, dobanzi, cedare bunuri, venituri agricole

Va avea loc şi un proces de debirocratizare, in sensul ca cei ce obţin venituri din activitaţi independente vor depune o singura declaraţie pe an. CAS se va plati la fondurile private de pensii sau la casele proprii de pensii, iar CASS se va plati o singura data de catre persoanele fizice care obţin venituri (exclusiv salariaţi, pensionari, persoane scutite de lege) la nivelul salariului minim pe economie.
De asemenea, relaxarea fiscala se va aplica şi in cazul impozitului pentru transferul proprietaţii, impozitului pe terenul agricol de la 46 lei pe hectar la 0 lei pe hectar, cu menţiunea ca pentru terenul agricol nelucrat timp de doi ani consecutiv impozitul va creşte la 100 lei pe hectar, impozitului pe autoturisme, motociclete, microbuze, autobuze, tractoare, remorci, autovehicule de transport marfa.
În ceea ce priveşte firmele, vor scadea: impozitul in funcţie de cifra de afaceri  pentru microintreprinderi la 1% pana la 1 martie 2017, pentru firmele cu 1 pana la 9 angajaţi, plafonul cifrei de afaceri crescand de la 100.000 de euro pana la 500.000 de euro, impozitul pe profit pentru centre de cercetare-dezvoltare va fi de 0%, acestea beneficiind de scutire de impozit pe o perioada de 10 ani, impozitul pe dividende va scadea şi el pana la 0%.
Se vor acorda deduceri fiscale familiilor cu copii: 1600 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri sub 500 lei/lunar şi 1200 lei/anual pentru familiile cu venituri intre 5000 şi 10000 lei/lunar.

TVA mai mic

TVA general va fi redus cu 2 procente, ajungand la 18% la 1 ianuarie 2018 şi astfel, Romania va avea una dintre cele mai reduse TVA la nivel european.  Pana la 1 martie 2017 va fi redus la 0% TVA pentru vanzarea de locuinţe, iar TVA pentru publicitate va scadea de la 20% la 9%.

Salarii mai mari

Pe partea de creşteri salariale, programul economic elaborat de PSD prevede majorarea salariului minim brut pe economie, in mai multe etape, pana la 1.400 lei la 1 martie 2017, 1.510 lei la 1 ianuarie 2018, 1.625 lei la 1 ianuarie 2019 şi 1.750 lei la 1 ianuarie 2020. De asemenea, salariul mediu brut urmeaza sa creasca şi el, ajungand la 3.100 lei in 2017, 3.420 lei in 2018, 3.680 in 2019 şi 3.950 in 2020.

Ce se intampla cu Legea salarizarii unitare?
Legea salarizarii unitare in sistemul bugetar se preconizeaza a fi adoptata pana la 1 iulie 2017. Adoptarea ei reprezinta o necesitate pentru a inlatura inechitaţile din sistem şi va conduce la corelarea responsabilitaţii muncii cu venitul incasat. Veniturile bugetarilor urmeaza sa creasca şi ele, etapizat, cu 20% la 1 iulie 2017, apoi gradual pana in 2019 cand salariile vor ajunge sa fie cu 56% mai mari decat sunt in prezent, şi vor beneficia 1,2 milioane de salariaţi precizeaza senatorul Ion Rotaru.

Pensii majorate

Care sunt masurile care ii vizeaza pe pensionari?
Creşterea punctului de pensie şi scutirea de impozit a persoanelor cu pensii sub 2.000 de lei reprezinta doua masuri asumate de PSD care vor repara multe dintre nedreptaţile la care a fost supusa aceasta categorie sociala de catre guvernul PDL şi ii vor asigura un nivel de trai decent. Aşadar, impozitul pe venit de 16% va fi eliminat pentru cei care au pensii mai mici de 2.000 de lei, iar cei ale caror pensii depaşesc 2.000 de lei vor plati un impozit mai mic cu 6 procente decat in prezent, adica 10%. Contribuţia de asigurarile sociale de sanatate (CASS) va fi eliminat pentru toţi pensionarii incepand cu 1 ianuarie 2017. De asemenea, guvernul PSD va mari gradual punctul de pensie de la 871 de lei in 2016 la 1.000 de lei in 2017, 1.100 de lei in 2018, 1.265 de lei in 2019 şi 1.400 de lei in 2020. Astfel, majorarea punctului de pensie cu 60% pana in 2020, coroborat cu scutirea de impozit pe venit, respectiv reducerea pentru cei cu pensii mai mari de 2.000 de lei şi cu eliminarea CASS, va duce la o creştere efectiva a veniturilor pensionarilor cu peste 60%. De asemenea, o creştere de 60% pana la 1 ianuarie 2018 se va produce şi in ceea ce priveşte pensia minima garantata, care va ajunge de la 400 lei, in prezent, la 520 lei de la 1 martie 2017 şi la 640 lei de la 1 ianuarie 2018.

Cum va fi afectat bugetul Casei Naţionale de Asigurari de Sanatate, urmare a acestor scutiri de impozite?
Bugetul CNAS nu va fi afectat, deoarece aceste contribuţii care vin de la pensionari, vor fi platite de la bugetul de stat. Programul PSD pentru pensionari reprezinta 3,2% din PIB, dar noi am prezentat şi sursele veniturilor suplimentare la bugetul de stat. Este pentru prima data cand un program de guvernare asumat de un partid vine şi cu evaluari exacte privind implementarea masurilor prezentate, explica senatorul Ion Rotaru.


Sanatatea cetateanului – o prioritate a PSD
Scopul fundamental al oricarui sistem de sanatate este sa raspunda adecvat nevoilor concrete ale pacienţilor, pentru acest motiv este de dorit ca politicile publice din domeniul sanitar sa fie bine conturate şi predictibile.
Pe langa aceste scopuri fundamentale exista o serie de scopuri „auxiliare”, cum ar fi: accesul, calitatea şi eficienţa serviciilor de sanatate, implicarea comunitaţilor şi dezvoltarea durabila a sectorului sanitar. Scopurile auxiliare sunt la fel de importante ca şi cele fundamentale, contribuind in ultima instanţa la asigurarea unei mai bune sanataţi, a unei capacitaţi mai bune de a raspunde la nevoile şi aşteptarile legitime ale populaţiei şi la o echitate mai mare in finanţarea serviciilor de sanatate.
În aceste condiţii programul de guvernare al PSD şi-a propus sa acorde o atenţie deosebita asigurarii drepturilor cetaţenilor la ocrotirea sanataţii pe principii de echitate şi angajamente solidare din partea statului şi a individului, caracteristici obligatorii pentru sistemul de sanatate. Realizarea acestor deziderate este posibila doar prin sporirea accesibilitaţii populaţiei la serviciile medicale, şi implementarea strategiilor de gestionare continua a calitaţii serviciilor de sanatate, cat şi implicarea activa a societaţii civile in luarea deciziilor.
PSD considera ca accesul la serviciile de sanatate este un drept fundamental al individului. De altfel, pentru ţarile din Uniunea Europeana accesul la serviciile de sanatate este statuat la nivel legislativ şi garantat in Cartea Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene art.33 „Oricine are dreptul la accesul la serviciile medicale preventive şi dreptul de a beneficia de tratament medical”.
Viziunea PSD in domeniul sanataţii este construita in jurul cetaţeanului şi nu a sistemului medical, scopul final fiind acela ca individul sa nu se mai deplaseze pentru un act medical de calitate, ci sistemul sa fie construit cat mai aproape de cetaţean.
Una  din propunerile PSD pentru acest obiectiv este aceea de a generaliza iniţiativa infiinţarii centrelor de permanenţa care ar degreva foarte mult din activitatea celor de la Unitaţile de Primiri Urgenţa de micile probleme.
Pentru multe astfel de mici probleme, dar extrem de suparatoare pentru fiecare dintre noi,  nu este  nevoie sa ajungem la Urgenţe, unde vom aştepta, foarte probabil, cateva ore, pana cand vor fi consultaţi pacienţii cu probleme grave de sanatate. Am putea apela, de exemplu, la unul din centrele de permanenţa din judeţ. Acestea asigura asistenţa medicala atat pentru persoanele asigurate, cat şi pentru cele neasigurate. Echipele de garda sunt formate din medic şi asistent medical. Consultaţiile şi tratamentul sunt asigurate in mod gratuit şi oricine poate apela la un astfel de centru de permanenţa. Trebuie ca centrele de permanenţa sa fie deschise in zilele lucratoare intre orele 20:00 si 8:00 şi,  non-stop, sambata şi duminica, de sarbatorile legale şi in zilele declarate libere de guvern.
Astfel,  daca in acest moment la nivelul judeţului Braila este infiinţat şi funcţioneaza un centru de permanenţa in oraşul Însuraţei, pentru  finele anului 2017  PSD Braila susţine infiinţarea de astfel de centre de permanenţa, printr-o colaborare CJ cu CLM in toate marile localitaţi ale judeţului: in Municipiul Braila, oraşele Ianca, Faurei dar şi in Tufeşti, Şuţeşti şi Dudeşti.
O alta direcţie prioritara pentru PSD este creşterea accesului şi a calitaţii serviciilor de asistenţa medicala şi totodata reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea ambulatoriilor de specialitate prin proiecte susţinute din fonduri europene. Asistenţa in dezvoltarea proiectelor pentru a facilita obţinerea de fonduri este esenţiala şi reprezinta o prioritate a PSD.
PSD va acorda prioritate formarii cadrelor medicale pentru furnizarea de servicii de prevenţie, diagnostic precoce şi creşterea calitaţii actului medical. in acest proces, investiţia in resursa umana, cat şi pregatirea şi atragerea de personal medical sunt esenţiale. Acestea se pot realiza prin:
• Revizuirea sistemului de salarizare in direcţia flexibilizarii şi stimularii performanţei şi competitivitaţii prin excluderea profesiei medicale şi de asistent medical, inclusiv moaşe din categoria personalului bugetar;
• Asigurarea formarii unui numar adecvat de categorii de personal cu preponderenţa pentru specialitaţile deficitare;
• Asigurarea de condiţii suplimentare/motivante, in vederea instalarii de cabinete medicale in zonele defavorizate.
• Acordarea unor facilitaţii la deschiderea cabinetelor medicale ale medicilor de familie şi ale medicilor din ambulatoriul de specialitate, centrelor multifuncţionale, inclusiv diminuarea redevenţelor la un nivel acceptabil şi coplata la utilitaţi etc.
PSD propune romanilor un program in domeniul sanataţii care sa asigure asistenţa medicala primara şi de specialitate tuturor cetaţenilor conform necesitaţilor şi cerinţelor de la nivel european.

Medic Voineag Cristiana
Consilier Local Municipal

PSD Braila sustine familia traditionala
Problema casatoriilor intre persoanele de acelasi sex a fost abordata in cadrul conferintei de presa saptamanale de la sediul PSD Braila. Intrebat de jurnalisti depre acest subiect, presedintele organizatiei judetene PSD, senatorul Ion Rotaru a raspuns ca nu sustine acest gen de casatorie si ca este adeptul modificarii articolului din Constitutie referitor la familie. 'Pentru o clarificare a termenilor si o rezolvare a problemei, in sensul de a nu mai fi speculata cumva si interpretata aceasta chestiune, cred ca trebuie facuta modificarea. Noi avem acum in Parlament, in Senat, o initiativa legislativa care propune parteneriatul civil, motivata de faptul ca este o atitudine europeana, motivata de faptul ca cine se opune ' si marea majoritate a populatiei Romaniei, putem sa afirmam cu toata convingerea acest lucru, nu este de acord cu un asemenea tip de relatii, dar minoritatea considera ca este o atitudine fundamentalista, ca este o atitudine retrograda, ca nu trebuie sa se manifeste asa. Atata timp cat ne consideram o tara cu o mostenire spirituala, culturala si de orice natura vrem noi, crestina, cred ca putem sa privim lucrurile in contextul asta si sa acceptam faptul ca orice deviere de la normalitate nu este corecta si nu este normala', a declarat senatorul Ion Rotaru.
De aceeasi parere a fost si primarul municipiului Marian Dragomir care a declarat ca o familie normala este formata dintr-un barbat si o femeie si ca si-ar dori ca si copiii lui, cand vor creste, sa isi intemeieze astfel de familii. 'Provin dintr-o familie, am doi copii si vreau ca acestia sa se casatoreasca si sa aiba nepoti, la randul lor', a precizat primarul Marian Dragomir.

Obiective importante ale femeilor social-democrate.
Virginia Loredana Badiu - Consilier Local Municipal

detalii

Guvern PSD ' solutia pentru viitorul Romaniei
senator Rotaru Ion

detalii

Fermierii doresc un sprijin mai consistent din partea Guvernului
Agricultura are mare nevoie de programe pe termen mediu si lung
Consilier Judetean Nicu Nita


detalii

Proiecte finalizate de catre Consiliul Judetean in Judetul Braila
Iulian Francisk Chiriac, presedinte CJ Brailadetalii

Pensionarii PSD stiu ca PSD este singura formatiune politica care-i reprezinta
Fanel Burtea, presedinte al Organizatiei PSD a Pensionarilor, Consilier Judetean

detalii

TSD - Vocea generatiei tinere
Adrian Marius RINDUNICA,
Consilier Judetean
secretar general al Tineretului Social Democrat Romania,
presedintele Organizatiei TSD Braila

detalii

Conferinta de presa, 14 octombrie 2016


La conferinta au participat presedintele PSD Braila, dl senator Ion Rotaru, primvicepresedintele organizatiei, dl Aurel Simionescu, dl primar Marian Dragomir si presedintele Consiliului Judetean, dl Iulian Chiriac.
Dl senator Ion Rotaru a vorbit despre intalnirile care au avut loc in judet, cu activul de partid si care vor continua si in zilele urmatoare. In cadrul acestor intalniri s-a discutat despre pregatirile pentru campanie, activitatile care se vor desfasura in perioada urmatoare si despre programul de guvernare pregatit de PSD. Lista cu candidatii pentru alegerile parlamentare urmeaza sa fie aprobata la nivel central. Cel mai probabil la sfarsitul saptamanii viitoare va avea loc o intalnire a Comitetului Executiv al partidului si vor fi aprobate global listele cu candidati din toate judetele.
Dl primar Marian Dragomir a raspuns la intrebarile legate de inventarierea strazilor asfaltate. Lista si harta strazilor asfaltate este in prezent in verificare la arhitectul sef al municipiului. Se verifica fiecare strada in parte faptic si scriptic ca sa nu existe neconcordante si odata incheiata aceasta operatiune lista va fi publicata.

Presedintele Consiliului Judetean, dl Iulian Chiriac a vorbit despre activitatile din perioada urmatoare pe zona de investitii. Va fi demarat un studiu pentru reabilitarea intregului corp A al Spitalului Judetean. Se va realiza o harta cu toate drumurile judetene, iar pe baza ei se va elabora un plan pentru reabilitarea acestor drumuri. In ceea ce priveste Hotel Tineret si Casa Tineretului, se are in vedere si reabilitarea lor, insa din fonduri din sursa externa, nu din bugetul CJ.
Comunicat de presa 19.03.2016 detalii