PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT
ORGANIZATIA JUDETEANA BRAILA


Acasa Echipa Noutati Primari Actiuni Comunicate Contact

 • 4

  MOTIUNEA PSD

  Motiunea PSD...
 • 1

  CONSTRUCTIA PODULUI

  Constructia Podului
 • 2

  ABONAMENTE GRATUITE

  Abonamente gratuite ...
 • 3

  ASFALTAREA DRUMURILOR

  Asfaltarea Drumurilor ...

Guvern PSD - solutia pentru viitorul Romaniei
senator Rotaru Ion


 

 

In curand se va implini un an de cand guvernul PSD a fost fortat sa cedeze guvernarea unui executiv pe placul presedintelui Iohannis, asa-zisul 'Guvernul meu'. In cele 10 luni de cand se afla la conducerea tarii, echipa de tehnocrati, mai mult sau mai putin independenti politic, a reusit sa puncteze mai mult esecuri decat realizari. Toata aceasta perioada a fost marcata de scandaluri si controverse cauzate de nerezolvarea anumitor probleme in domeniul sanatatii, al educatiei, in sectorul agricol sau de initierea unor masuri ce au starnit nemultumire precum proiectul de modificare al Codului Fiscal.
In anul 2012, cand PSD a preluat guvernarea, Romania se afla intr-o stare dezastruoasa, stare in care fusese adusa de guvernul PDL. In cei trei ani cat PSD s-a aflat la conducerea Executivului, economia tarii a fost stabilizata si a inceput sa inregistreze cresteri. In 2013 Romania a reusit performanta de a inregistra cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana, cu o valoare de 3,5%. Tot in 2013 salariile bugetarilor au fost reintregite, incepand dupa aceea sa creasca treptat. La fel si pensiile au fost reintregite si indexate. Daca in 2012, salariul minim brut pe economie era de 700 de lei, acesta a crescut in mai multe etape, ajungand la 1.050 lei la sfarsitul anului 2015 si apoi la 1.250 lei in luna mai a acestui an, dupa cum fusese propus de guvernul PSD. Un proiect de importanta majora pe acest subiect al salariilor, care fusese initiat de PSD, dar din cauza schimbarii guvernului nu s-a mai reusit implementarea lui, a fost legea salarizarii unitare a personalului bugetar. Proiectul putea fi preluat de guvernul Ciolos, care insa nu a reusit decat amanarea perpetua a rezolvarii acestei probleme.
In ceea ce priveste sectorul agricol, daca in timpul guvernului PSD, producatorii au primit o gura de oxigen prin plata la timp si majorarea subventiilor din agricultura, pe perioada guvernarii tehnocrate, subfinantarea sectorului agricol in ansamblul sau cat si intarzierea foarte mare a platii subventiilor in agricultura au determinat mari nemultumiri in randul agricultorilor, ajungandu-se pana la proteste. Daca facem o paralela intre modul in care au fost acordate subventiile la sectorul agricol, vom constata ca guvernul PSD a platit subventiile pana la sfarsitul anului agricol, iar guvernul Ciolos nu a reusit nici pana astazi sa acorde integral subventiile pe suprafata, pe animal si pe celelalte scheme de plata. De asemenea, subveniile au scazut in loc sa creasca, aceasta fiind 'performanta' guvernului actual.
In perioada cat PSD s-a aflat la guvernare, salariile profesorilor au fost reintregite dupa taierile din 2010, si chiar majorate. Astfel salariile profesorilor debutanti din invatamantul preuniversitar, preparatorilor si asistentilor universitari au crescut cu 10%, iar ajutoarele pentru caminele si cantinele din campusurile universitare au fost majorate tot cu 10%. Guvernul tehnocrat in loc sa continue acest trend de crestere a salariilor, a reusit doar 'performanta' de a nemultumi cadrele didactice prin incercarile de a aplica jumatati de masura, generand discordie in randul acestora.
Pe partea de Sanatate, guvernul tehnocrat a inregistrat o performanta destul de proasta incepand cu numiri controversate si continuand cu scandaluri la nivel national precum cel al dezinfectantilor diluati si cu demisii de ministri. In ceea ce priveste finantarea sistemului, nemultumirile angajatilor din Sanatate sunt pe cale de a atinge apogeul, dat fiind ca acestia ameninta ca la sfarsitul acestei luni vor intra in greva generala daca guvernul nu ajunge la o solutie privind Legea salarizarii unitare. Privind in urma, cat timp PSD s-a aflat la guvernare, sistemul sanitar a inregistrat readucere pe linia de plutire dupa masurile distructive operate de PDL, mai exact spitalele au fost redeschise, angajarile au fost deblocate, salariile au fost reintregite si apoi majorate.
Guvernul Ciolos a dat rateu si pe partea de fonduri europene. Un memorandum semnat si aprobat in sedinta de guvern arata ca absorbtia pe fondurile structurale este de 0% si pe principalele programe va ramane tot 0% in acest an. Prapastia dintre politica dusa de guvernul PSD si cea dusa de guvernul tehnocrat in privinta fondurilor europene este uriasa si evidenta in conditiile in care in anul 2013 s-a reusit atragerea a peste 3 miliarde euro din fonduri europene pentru investitii in economie, iar in 2015, ultimul an in care PSD s-a mai aflat la guvernare, cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene ajunsese pana la aproape 70%. Astazi ne aflam in situatia in care nu au fost lansate Ghidurile privind finantarea proiectelor, nu sunt autorizate autoritatile de management, iar Romania va pierde prin neaccesare sume importante de bani.
Unele dintre cele mai importante realizari ale guvernului PSD in domeniul economiei au fost reducerea cu 5% a CAS la angajator, reducerea TVA la paine de la 24 la 9%, reducerea TVA la alimentele de baza, reducerea tot de la 24 la 9% pentru apa potabila si reducerea TVA cu 4 procente pentru tariful de canalizare-epurare si apa pluviala. Pentru a veni in sprijinul angajatorilor, PSD a adoptat neimpozitarea profitului reinvestit, plata TVA la incasare pentru firmele cu cifra de afaceri mai mica de 500.000 de euro si o cota de 5% impozit pe dividente. Acum Guvernul Ciolos a elaborat un proiect de modificare a Codului Fiscal, in urma caruia cetatenii care si-au inceput o afacere ar fi obligati sa plateasca taxe si impozite mai mari catre stat.
Nu este deloc greu de vazut ca dupa ce, in 2012 PSD a preluat guvernarea reusind sa scoata tara din deriva, sa echilibreze economia si chiar sa inregistreze cresteri semnificative, in doar 10 luni, guvernul tehnocrat condus de Dacian Ciolos a reusit 'performanta' de a strica cam peste tot pe unde se reparase. Specialistii tehnocrati si-au dovedit ineficienta nereusind sa rezolve problemele din domeniile in care au fost numiti sa le gestioneze, ba mai mult guvernul Ciolos incepe sa aminteasca tot mai mult de guvernul PDL, adoptand o viziune austera, inclinand catre taieri de venituri, plafonari, blocari sau intarzieri de plati, in conditiile in care atat in sectorul bugetar cat si in cel privat toata lumea asteapta mai multi bani. Singura solutie pentru recuperarea efectelor masurilor adoptate pana la venirea tehnocratilor lui Ciolos si continuarea liniei ascendente pe care fusese inscrisa Romania pana atunci, este revenirea la guvernare a PSD.